SIPA u akciji „CD“ lišila slobode sedam osoba zbog organiziranog kriminala i trgovine ljudima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros (23.6.2015. godine) započeli su međunarodnu policijsku akciju kodnog naziva „CD“, koja se izvodi u saradnji sa policijskim organima Francuske.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba, a u toku su pretresi objekata na više lokacija.  Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH. Akcija se istovremeno provodi i na području Francuske.

Slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovale više ženskih osoba tako što su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih ucjenama, prijetnjama, zastrašivanjem, zlostavljanjem i drugim vidovima fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života. Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranje novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje ljudi, zloupotreba opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremene razmjene operativnih podataka i informacija.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akcija kodnog naziva „CD“ pokazatelj je da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprotstave najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i da su pouzdan i siguran partner kolegama iz EU.