Saradnja sa MUP-om Republike Hrvatske

SIPA u akciji „Art“ lišila slobode tri osobe zbog krivotvorenja isprava

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su (22.9.2015. godine), u okviru združene akcije kodnog naziva „Art“, slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na šest lokacija na području Orašja i Šamca. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija „Art“ provodi se koordinirano sa MUP-om Republike Hrvatske,  na čijem području se, također, pretresaju objekti i lišava slobode više osumnjičenih osoba. Akcija je rezultat višemjesečne istrage koja je provedena u BiH i Hrvatskoj, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Na području BiH slobode su lišene osobe inicijala J.P. , M.M. i Ž.J. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 249. KZ BiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 373. KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“. Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od 2013. do 2015. godine, na području BiH i Republike Hrvatske, izrađivale i prodavale razne krivotvorene isprave, i to: pasoše, lične karte, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i drugih država regiona. Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Тokom pretresa, policijski službenici SIPA-e pronašli su i privremeno oduzeli više policijskih i vojnih znački i službenih legitimacija, putne i druge isprave za koje se sumnja da su krivotvorene, kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Također, u nastavku aktivnosti na području Republike Srbije slobode je lišena jedna osoba, a  pretresaju se objekti na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska saradnja sa pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske, kao i sa MUP-om Republike Srbije, prilikom čega su svakodnevno razmjenjivane informacije, što je doprinijelo regionalnoj borbi protiv kriminala.