Nova akcija SIPA-e

SIPA u akciji „Čekić“ slobode lišila tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (25.2.2015. godine) u operativnoj akciji „Čekić“ na području Sarajeva slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Slobode su lišene osobe inicijala A.M. (1953), R.B. (1966) i S.Š. (1971) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 217. KZ BiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“, krivično djelo iz člana 218. KZ BiH „Davanje dara i drugih oblika koristi“, krivično djelo iz člana 220. KZ BiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, krivično djelo iz člana 238. KZ BiH „Kršenje zakona od strane sudije“ i krivično djelo iz člana 209. KZ BiH „Pranje novca“.

Akciji „Čekić“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.