SIPA REALIZIRALA OPERATIVNU AKCIJU „KASA 2“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (12.4.2019. godine), po naredbama Osnovnog suda u Sokocu i Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, na području Istočnog Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kasa 2“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene i poslovne objekte na 12 lokacija i lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 264. stav (1) KZ Republike Srpske „Utaja poreza i doprinosa“, u vezi sa članom 39. istog zakona „Pomaganje“ i krivično djelo iz člana 410. stav (1) KZ Republike Srpske „Kompjuterska prevara“, u vezi sa čl. 37. i 56. istog zakona. U sklopu navedenih radnji policijski službenici SIPA-e pretresli su i sedam osoba.

Osumnjičene osobe terete se da su umanjivale promet i na osnovu toga prijavljivale lažne poreske prijave te plaćale manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, oružje, rokovnici i dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kojim se zahvaljujemo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove operativne akcije.