SIPA realizirala međunarodnu operativnu akciju „Best“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (4.11.2020. godine) proveli međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva „Best“, usmjerenu na razbijanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata.

Tokom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na ukupno osam lokacija u Zvorniku, te lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. istog zakona „Krijumčarenje ljudi“.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, određena količina oružja, municije, novca, razne evidencije, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Operativna akcija „Best“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje su provedene u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, kojim su prikupljeni dokazi da su osumnjičene osobe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, u periodu od maja do oktobra 2020. godine organizirale krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.       

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz podršku Policijskog centra Jugoistočne Evrope (SELEC) i asistenciju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.