SIPA pretresla stambene prostorije jedne osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta „Krađa oružja i vojne opreme“ iz kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Miloš Obilić“ na Palama, pretresli su, 6.4.2018. godine, stambene prostorije jedne osobe na području općine Sokolac.

Pretres je izvršen na osnovu usmene naredbe Suda Bosne i Hercegovine koja se odnosila na pretres stambenih prostorija i svih pripadajućih dijelova i pokretnih stvari, s ciljem pronalaska predmeta i tragova krivičnog djela i predmeta važnih za krivični postupak.

Tokom pretresa nisu pronađeni predmeti koji su bili navedeni u naredbi za pretresanje, ali su pronađeni predmeti koji upućuju na krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto 17 ručnih bombi, tromblonska osvjetljavajuća mina, automatska puška sa preklopnim kundakom i pet okvira za municiju za navedenu pušku, RAP torba, pet metaka kalibra 7,62x39, dvije puške PAP M59/66, puška karabin, šest metaka kalibra 7,9x57 mm, dva okvira za automatsku pušku, jedan zatvarač za automatsku pušku, dva okvira za kalibar 7,9 mm, 118 metaka različitog kalibra, puška M48 tzv. kratež, pet metaka kalibra 7,9x56 mm, tri okvira za pištolj M57, pištolj nepoznate marke i okvir za navedeni pištolj, kožna futrola za pištolj, optički nišan, dva nosača za optički nišan, jedna puška, pet metaka kalibra 7,9x56 mm, puškomitraljez M53 bez cijevi, redenik za puškomitraljez M53, okrugli okvir – doboš za municiju za puškomitraljez M53, tromblonski nastavak, 290 metaka različitog kalibra, kutija za municiju, drvena kutija za municiju, redenik, cijev za vatreno oružje, 1048 metaka različitog kalibra.

Osumnjičena osoba lišena je slobode nakon čega je u prostorijama SIPA-e izvršena kriminalistička obrada.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju preduzimati mjere i radnje s ciljem dokumentiranja navedenih krivičnih djela.