SARAJEVO

SIPA pretresla jedan objekat zbog sumnje na terorizam

U okviru kontinuiranih aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas (30.8.2017.godine) jedan stambeni objekat na području Sarajeva.

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 201. stav (4) i stav (5) tačka i) KZ BiH „Terorizam“, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku. Aktivnosti su realizirane u saradnji sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Slobode je lišena jedna osoba, koja je privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu.

SIPA u saradnji sa drugim sigurnosnim organima u BiH i svijetu intenzivno nastavlja aktivnosti s ciljem suzbijanja terorizma i svih pojava koje se mogu negativno odraziti na sigurnosnu situaciju u BiH.