OPERATIVNA AKCIJA KODNOG NAZIVA „JUG“

SIPA otkrila i privremeno oduzela oko 16 kilograma opojne droge

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (21.12.2020. godine), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Jug“, u okviru koje su lišili slobode deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene i pomoćne objekte na ukupno 13 lokacija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Doboju, Tešnju i Doboj Jugu, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli oko 13,5 kilograma nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu skank, 2,5 kilograma nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu spid, više mobilnih telefona, novac i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima je juče izvršena kriminalistička obrada, nakon čega su predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.