Pod nazdorom Kantonalnog tužilaštva

SIPA na području Sarajeva provodi operativnu akciju „Rebus“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros (30.11.2015. godine) započeli su operativnu akciju kodnog naziva „Rebus“ koja se provodi na širem području Sarajeva.

U akciji „Rebus“ slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.

Slobode su lišene osobe inicijala A.M. (1971), A.Ć. (1972), E.Š. (1985), A.B. (1984)     i A.M. (1969). U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile pomenuta krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima „Mrkva Group d.o.o. Sarajevo“ i „Mrkva d.o.o. Sarajevo“. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba u ovom predmetu budžet FBiH oštećen za više miliona KM.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA-e ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.