SIPA na području Bratunca i Sarajeva lišila slobode tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (28.1.2020. godine) na području Bratunca lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Provodeći drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva „Maroko“, policijski službenici SIPA-e juče su (28.1.2020. godine) na području Sarajeva pretresli jedan stambeni objekat i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“ i krivično djelo iz člana 241. istog zakona „Ometanje rada pravosuđa“.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo.