SIPA lišila slobode tri osobe u akciji „KONAK“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su 24.09.2021. godine, u predmetu kodnog naziva „Konak“, na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona lišili slobode tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu KZ BiH), „Primanje poklona i drugih oblika koristi“ iz člana 217. KZ BiH i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem“ iz člana 219. KZ BiH.

Među osobama lišenih slobode su dva policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje.

Osobe lišene slobode će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.