OPERATIVNA AKCIJA „MORES“

SIPA lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (30.3.2021. godine), u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Republike Srpske i MUP-a Posavskog kantona, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Mores“ i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e su, po naredbi Općinskog suda u Orašju, pretresli osobe, stambene i poslovne objekte, službene prostorije i pokretne stvari na ukupno šest lokacija u Šamcu, Orašju i Odžaku i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli određenu količinu novca koja potiče iz izvršenja krivičnog djela te predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade, dvije osobe lišene slobode u zakonskom roku bit će predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Posavskog kantona.