SIPA lišila slobode stranog državljanina zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (29.4.2020. godine) u Mostaru lišili slobode jednu osobu, državljanina Ukrajine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, pretresli osumnjičenog i putničko motorno vozilo kojim je upravljao, te tom prilikom otkrili osam  krijumčarenih osoba za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Afganistana i Pakistana.

U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.