SIPA lišila slobode sedam osoba zbog nedozvoljenog prometa opojnim drogama

Dana 25.2.2022. godine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su na području Šamca i Odžaka operetivnu akciju „Glumac“. U okviru operativnih aktivnosti pretresli su stambene i poslovne objekte i pokretne stvari i slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“, propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, a nakon završetka navedenih radnji bit će predate u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. 

Prilikom petresa otkriveno je i privremeno oduzeto  500 grama opojne droge kokain, oko tri kilograma opojne droge marihuana i deset mobilnih telefona.

Aktivnosti policijskih službenika SIPA-e realizirane su po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.