Operativna akcija „Royal“

SIPA lišila slobode osam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (11.4.2019. godine) realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Royal“, koja je izvedena na području Sarajeva, Bijeljine, Milića, Kiseljaka, Čapljine, Berkovića i Ljubinja.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na devet lokacija i lišili slobode osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. stav (2) „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210.a stav (1) „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“, propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, od avgusta 2018. godine krijumčarile akcizne proizvode, a istragom je dokazano krijumčarenje akcizne robe, odnosno cigareta, u vrijednosti od oko 500.000 KM.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto osam mobilnih telefona, devet SIM kartica, tri nosača SIM kartica, rokovnici i evidencije, kao i veći broj raznih vrsta cigareta.

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.