Operativna akcija „TWINS“

SIPA lišila slobode osam osoba zbog organiziranog kriminala i trgovine ljudima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (4.11.2016. godine), po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, započeli međunarodnu policijsku akciju kodnog naziva „TWINS“. Akcija se provodi u saradnji sa Službom za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Republike Srbije, Tužilaštvom za organizirani kriminal Republike Srbije, MUP-om Republike Hrvatske, Saveznom kriminalističkom policijom Savezne Republike Njemačke i Republike Austrije.

Policijski službenici SIPA-e, uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, na području Sarajeva lišili su slobode osam osoba i pretresli objekte na više lokacija. Osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca. Istovremeno, na teritoriji Srbije, Austrije i Njemačke provode se operativne aktivnosti u okviru kojih se, takođe, lišavaju slobode osumnjičene osobe i pretresaju objekti na više lokacija.

Navedene osobe sumnjiče se da su duži vremenski period, koristeći težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih osoba sa područja Srbije i BiH, te ih slali u Njemačku i Austriju da se bave prostitucijom. Ženske osobe koje su pokušale izaći iz ovog lanca bile su izložene prijetnjama i psihičkom i fizičkom zlostavljanju. Organizatori lanca prostitucije imali su unaprijed razrađen sistem vrbovanja djevojaka i organiziranja njihove eksploatacije, tako što su na određenim internet stranicama objavljivali oglase na kojima su  nudili pružanje seksualnih usluga.

Državna agencija za istrage i zaštitu ovakvim akcijama pokazuje da je spremna suočiti se sa najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja tako i zemalja Evropske unije.    

Snimak privođenja osumnjičenih osoba, možete pogledati ovdje.