SIPA lišila slobode jednu osobu zbog pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (11.3.2019. godine) na području Banje Luke lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“. Na osnovu usmene naredbe Suda Bosne i Hercegovine pretreseni su osoba, stan, prostorije i pokretne stvari na području Gradiške. Prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta 42 predmeta, i to poslovna dokumentacija, pečati i mobilni telefoni.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Lišenju slobode osumnjičenog prethodila je višemjesečna istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca u iznosu od 240.000,00 američkih dolara, a koji potiču iz krivičnog djela počinjenog u inostranstvu. SIPA je u okviru ovog predmeta izdala nalog za privremenu obustavu transakcije u iznosu od 407.918,88 KM na računu jedne pravne osobe.