SIPA lišila slobode dvije osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

U nastavku operativne akcije kodnog naziva „Bond“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su (1.11.2017. godine) na području Banje Luke, Zenice, Ključa i Cazina pretresli četiri stambena objekta, druge prostorije i pokretne stvari i lišili slobode dvije osobe.

Tokom višemjesečne istrage obuhvaćeno je više osoba za koje postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe, sa tačno podijeljenim ulogama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodni promet akciznih proizvoda,odnosno cigareta, tako što su cigarete nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom ih krijumčarili u zemlje Evropske unije.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM  kartice i drugi predmeti koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi sa članom 54. KZ BiH „Produženo krivično djelo“.

Tokom rada na ovom predmetu do sada je privremeno oduzeto ukupno 1850 šteka cigareta u vrijednosti od oko 92.500,00 KM.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.