Operativna akcija „Bonus“ („Truck“)

SIPA lišila slobode šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su, 25.5.2017. godine, operativnu akciju „Bonus“ („Truck“), usmjerenu protiv organiziranog kriminala. Akcija je realizirana u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Graničnom policijom BiH.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je pretresla sedam stambenih i tri poslovna objekata na području Sarajeva, Srebrenika i Brčko distrikta BiH i slobode lišila šest osoba, od kojih su četiri osobe, nakon kriminalističke obrade, predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. U toku pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti novac u iznosu od 4.400 eura, pet računara i laptopa, deset mobilnih telefona, finansijska dokumentacija, bilješke, notesi i drugi dokumenti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Za osobe lišene slobode, koje su državljani BiH i Republike Srbije, postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe uvozile tekstilnu robu iz Turske, pritom čineći krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja.

Pomoć u realizaciji akcije pružili su i policijski službenici MUP-a  Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona, te Policije Brčko distrikta BiH.

Granična policija BiH je, u sklopu jučerašnje akcije, slobode lišila još tri osobe.

Realizacija operativne akcije „Bonus“ pokazala je izuzetno uspješnu međuagencijsku saradnju.