SIPA lišila slobode šest osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

U nastavku operativne akcije kodnog naziva „SKY“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

U toku su pretresi na četiri lokacije u Stocu, Trebinju i Kiseljaku a u dosadašnjem dijelu operativnih aktivnosti policijski službenici su otkrili i privremeno oduzeli više stotina hiljada eura, tri tzv. „kripta” telefona, više mobilnih telefona, određenu količinu opojne droge kao i druge predmete i tragove koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Postoje osnovi sumnje da su se navedene osobe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, bavile neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, odnosno da se dovode u vezu sa krijumčarenjem najmanje sedam tona opojne droge kanabis sativa iz Albanije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, kao i u zemlje Evropske unije.

Policijski službenici SIPA-e su u proteklih 20 mjeseci privremeno oduzeli oko tri tone opojne droge kanabis sativa u više odvojenih operativnih akcija.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Navedene aktivnosti vrše se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.