SIPA lišila slobode četiri osobe na području Zvornika

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (23.3.2021. godine) u okviru operativne akcije „Skiper“ pretresli četiri lokacije u Zvorniku i lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“.

Istovremeno na području Republike Srbije MUP Republike Srbije lišio je slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i organizator grupe.

Prilikom pretresa navedenih lokacija policijski  službenici su otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode  će,  uz odgovarajuće izvještaje, biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Navedene aktivnosti provedene se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Policijskim centrom Jugoistočne Evrope (SELEC), Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Republike Srpske.

Operativna akcija „Skiper“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnost koje se provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, odnosno nastavak ranije realiziranih operativnih akcija „Kajak“, „Veslo“, „Vrh“ i „Best“, usmjerenih na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, a organizirane su radi krijumčarenja migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije. U okviru navedenih akcija tokom prošle godine lišene su slobode 33 osumnjičene osobe.