SIPA lišila slobode čerti osobe zbog organiziranog kriminala, u toku pretresi na više lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u koordiniranoj akciji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, započeli su sinoć aktivnosti na dokumentiranju krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa autokriminalom na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U okviru ovih aktivnosti sinoć su na području Sokoca slobode lišene tri osobe inicijala M.M., A.S. i Z.Č., zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 214. KZ BiH „Krijumčarenje“ i krivičnim djelom iz člana 287. KZ FBiH „Teška krađa“. Danas je u okviru ove akcije slobode lišena još jedna osoba inicijala V.S.

U toku su pretresi i pregledi određenog broja lokacija na širem području Sokoca, na kojima se očekuje pronalazak predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kiminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana.