SIPA domaćin Konferencije Europolove mreže o psiho-socijalnim pitanjima u oblasti zaštite svjedoka

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) domaćin je II Konferencije Europolove mreže o psiho-socijalnim pitanjima u oblasti zaštite svjedoka, koja se održava 11.11. i 12.11.2015. godine u Hotelu „Europe“ u Sarajevu.

Na konferenciji učestvuje 77 prijavljenih učesnika, predstavnika 31 države i četiri međunarodne organizacije. Službenici Odjela za zaštitu svjedoka SIPA-e i predstavnici Tužilaštva BiH i Suda BiH, također, učestvuju na Konferenciji, a angažirani su za oblast zaštite svjedoka u BiH.

Ovo je prva konferencija Europola koja se održava u Bosni i Hercegovini, što je značajno za našu zemlju, posebno u kontekstu približavanja evropskim integracijama. SIPA-i je posebna čast što je domaćin ove konferencije.

Otvaranju Konferencije danas je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je pozdravio prisutne, poželio im dobrodošlicu i uspješan rad, istaknuvši da je Konferencija izuzetna prilika da se podijele različita iskustva u oblasti zaštite svjedoka.

Prisutnima se obratio i načelnik Odjela za zaštitu svjedoka SIPA-e Vahid Alagić koji je, također, zaželio dobrodošlicu učesnicima i istakao da je Odjel za zaštitu svjedoka SIPA-e jedini specijalizirani odjel u BiH koji zaštićenim svjedocima već 11 godina uspješno pruža odgovarajuće vidove zaštite i podrške. On je rekao da je Konferencija dobra prilika da se podijele različita iskustva u ovoj oblasti sa drugim zemljama.