OPERATIVNA AKCIJA „KASA“

SARAJEVO: SIPA lišila slobode 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (20.3.2019. godine) na području Sarajeva realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kasa“. Akcija je izvedena po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 30 lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 273. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Poreska utaja“, u vezi sa članom 33. istog zakona „Pomaganje“ i krivično djelo iz člana 394. stav (2) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Računarsko krivotvorenje”, u vezi sa članom 31. „Saučesništvo“ i članom 54. „Sticaj krivičnih dijela“ istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su umanjivale promet i na osnovu toga prijavljivale lažne poreske prijave te plaćale manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veća količina novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Repubike Srpske i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.