REAGIRANJE SIPA-e

U vezi sa prijavom koju je Tužilaštvu BiH podnio novinar portala „Dnevno.ba“ zbog navodno nezakonitog provođenja posebnih istražnih radnji od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i dostavljanja navodne „šeme kretanja“ i sadržaja „prisluškivanih“ razgovora, s ciljem objektivnog i istinitog informiranja javnosti, obavještavamo vas da v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi sa navedenim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija.

Također vas obavještavamo da je Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e, 29.8. i 30.8.2017. godine, izvršio unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od strane nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji. Osim navedenog, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini, prilikom čega nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja. Također, tokom 2017. godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti „vrlo tajno“.

Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji. S tim u vezi, SIPA će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.