Privremeno oduzeti predmeti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pečat“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH, juče su (7.2.2019. godine) proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pečat“, u okviru koje je slobode lišeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 340. KZ FBiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 373. stav (2) KZ FBiH „Krivotvorenje isprave“, a u vezi sa članom 31. KZ FBiH „Saučesništvo“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet osoba lišenih slobode predato je u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, gdje se postupalo po naredbama za pretres, kod osoba su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, tri laptopa, računar, pet pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, četiri kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedočanstava o završenom razredu srednje škole, tri zahtjeva za upis u srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole, tri akta u vezi sa zapošljavanjem u Njemačkoj, četiri uvjerenja o završenoj osnovnoj školi, dvije prazne radne knjižice Federacije BiH, tri prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, dva ljekarska uvjerenja, četiri bjanko izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.