Dopuna informacije: Akcija „List 1“

Prilikom pretresa pronađeno i privremeno oduzeto više od 10 tona duhana

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH započeli su rano jutros (14.10.2015. godine) akciju kodnog naziva „List 1“ zbog neovlaštenog prometa duhanom, koja se izvodi u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretreseni su objekti na deset lokacija na području općina Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 10 tona duhana u listu pripremljenog za dalju obradu, više od 1.000 kilograma sječenog duhana, dvije mašine za sječenje duhana, određene količina novca, mobiteli, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U akciji je do sada slobode lišeno šest osoba inicijala S.K., N.K., N.R., M.M., V.P. i Dž.Z. Navedene osobe bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Regionalni ured u Tuzli, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH. Četiri osobe pozvane su u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti saslušane u svojstvu osumnjičenih.