Razgovarano o unapređenju procesa traženja nestalih osoba, prezentiran plan medijske kampanje

Predstavnici ICMP-a, ICITAP-a i MKCK-a posjetili SIPA-u

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer je (4.11.2015. godine) održan sastanak predstavnika Sektora za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu SIPA-e sa šefom Programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holidayom, predstavnikom Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD (ICITAP) Robertom Mulliganom i šefom Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH (MKCK) Željkom Filipovićem.

Na sastanku je razgovarano o planiranim aktivnostima u okviru medijske kampanje koju je inicirala SIPA, čiji je cilj ubrzanje procesa traženja nestalih osoba u BiH. Predstavnici SIPA-e prezentirali su plan aktivnosti kampanje. Fokus medijske kampanje, koja je u pripremi, bit će na animiranju građana da dostave sve raspoložive informacije koje mogu pomoći otkrivanju masovnih grobnica širom BiH, informacije u vezi sa počinjenim ratnim zločinima, počiniocima ili druga saznanja korisna za otkrivanje i uspješno procesuiranje počinalaca ratnih zločina.

Predstavnici ICMP-a, ICITAP-a i MKCK-a pozdravili su inicijativu SIPA-e i iskazali spremnost za pružanje finansijske podrške u realizaciji kampanje (izrada video spotova, brošura i dr.).

Kampanja će biti realizirana u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama u BiH uključenim u proces traženja nestalih osoba (Tužilaštvo BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Institut za nestale osobe BiH, lokalni policijski i dr. organi), te uz podršku Britanske ambasade u BiH, Ambasade SAD u BiH, te međunarodnih organizacija (OSCE, ICMP, MKCK, ICITAP i dr.).