POZIV KANDIDATIMA ZA TEST FIZIČKE SPOSOBNOSTI ZA ČIN POLICAJAC

U skladu sa Odlukom o metodu, načinu i sistemu bodovanja testiranja kandidata za polaznike osnovne obuke – kadeta u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (čl. 3. i 20.) i Poslovnikom o radu Komisije (član 14.), obavještavamo kandidate koji su uspješno položili test općeg znanja da treba da pristupe testu fizičke sposobnosti.

Testiranje fizičke sposobnosti sastoji se od mjerenja nivoa motoričkih sposobnosti kandidata upotrebom standardiziranih testova i normativnih tablica. Kod normativa procjene motoričkih sposobnosti boduje se svih devet testova skalom od 0 do 5 bodova, pri čemu je moguće ostvariti maksimalno 45 bodova. Da bi zadovoljio nivo prolaznosti, kandidat mora ispunjavati kriterije predviđene testovima provjere fizičke sposobnosti, te ostvariti minimalno 27 bodova, a da pri tome nije ocijenjen ni na jednom od testova sa nula bodova. Ako je kandidat na jednom od testova ocijenjen sa nula bodova ili odustane od testiranja ili prekine izvođenje testa, smatra se da nije zadovoljio nivo prolaznosti, bez obzira na ukupno ostvaren broj bodova na testovima fizičke sposobnosti, i isključuje se iz daljeg postupka izbora.

Kandidati su obavezni prije testa fizičke sposobnosti potpisati izjavu da dobrovoljno pristupaju testu fizičke sposobnosti, te da su upoznati da u slučaju njihovog povređivanja Agencija ne snosi odgovornost.

Također, kandidati su dužni poštovati pravila kućnog reda institucije u kojoj se vrši testiranje i  obavezno ponijeti važeći identifikacioni dokument, sportsku opremu (patike, sportska majica, trenerka), opremu za bazen (kupaći kostim, kapa za plivanje). Na Olimpijskom bazenu „Otoka“ zabranjeno je korištenje šorceva i druge neprikladne opreme i propisana je obavezna upotreba kape za plivanje.

Kandidati koji nisu ostvarili dovoljan ukupan broj bodova na testu općeg znanja te su ocijenjeni ocjenom 1 i kandidati koji se nisu odazvali na poziv za testiranje isključuju se iz daljeg procesa odabira.

U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka (Službeni glasnik BiH, br. 49/06 i 76/11) liste, kandidata objavljene su putem dodijeljenih šifri.

Testiranje fizičke sposobnosti bit će realizirano na sljedećim lokacijama:

-          baza Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, ul. Vojvode Radomira Putnika br. 106, Istočno Sarajevo;

-          atletska staza Atletskog centra „Koševo“, Sarajevo i

Olimpijski bazen „Otoka“, Bulevar Meše Selimovića br. 83-b, Sarajevo.

Tabelu sa rasporedom kandidata po grupama možete preuzeti ovdje.