Posjeta SIPA-i

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Nj.E. Jurriaan Kraak i šef Diplomatskog ureda Ambasade Belgije u BiH Jean – Pierre Biebuyck posjetili su danas (18.5.2015. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastali se sa direktorom Goranom Zubcem, zamjenikom direktora Đurom Kneževićem i šefom Odjela za borbu protiv terorizma i trgovine ABHO Amerom Veizom.

Na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada SIPA-e, nadležnostima i ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH, te o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji.

U razgovoru sa ambasadorom Holandije direktor Zubac je istakao da su prioriteti rada SIPA-e borba protiv terorizma i finansiranja terorističkih aktivnosti, s posebnim akcentom na proaktivno i preventivno djelovanje, zatim organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina. On je upoznao ambasadora Holandije da je SIPA formirala Specijalni tim za borbu protiv terorizma koji blisko sarađuje sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire, te da su svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA-e stavljeni u funkciju borbe protiv terorizma koja je apsolutni prioritet. Zubac je naglasio da je cilj opremiti, ojačati i obučiti sve kapacitete SIPA-e, kako bi se išlo ukorak s vremenom i očuvala sigurnost građana BiH.

NJ.E. Jurriaan Kraak izrazio je podršku radu SIPA-e u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala. Na sastanku su dogovoreni i modaliteti buduće saradnje.