Posjeta britanskog ministra vanjskih poslova

Britanski ministar vanjskih poslova, Boris Johnson, posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi pobliže saznao kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u sprečavanju terorizma i organizovanog kriminala. U periodu od četiri godine, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku u vrijednosti od 1,8 miliona funti policijskim tijelima usmjerenu na razvoj policijskog rada zasnovanog na obavještajnim saznanjima kroz kriminalističko-obavještajne sisteme. Ovime će se omogućiti prikupljanje i dijeljenje informacija u svrhu rane identifikacije prijetnji, kao i poboljšanje operativnog rada.

Ministar vanjskih poslova se sastao sa direktorima sigurnosnih agencija na državnom i entitetskim nivoima, te saznao o stepenu spremnosti bh. agencija da odgovore na različite sigurnosne prijetnje. Sagovornici ministra, uključujući i v.d. glavnu tužiteljicu, izrazili su svoju spremnost da rade na poboljšanju borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.  Ministar vanjskih poslova se susreo sa Jedinicom za specijalnu podršku SIPA, te im čestitao na nedavno osvojenoj srebrenoj medalji na takmičarskoj vježbi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo je, također, bila prilika za ministra vanjskih poslova da se susretne sa Oružanim snagama BiH, od kojih su jedni prošli obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu a drugi obuku koja se u sklopu programa Britanske ambasade provodi u BiH. Ovaj program koristi najbolju britansku praksu, uključujući i regrutaciju zasnovanu na dostignućima, te visokokvalitetnu, posebno prilagođenu obuku. Bh. oficiri su obuku prošli na prestižnim vojnim akademijama Sandhurst, Koledžu vojnog vazduhoplovstva Cranwell i Kraljevskom koledžu odbrambenih studija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predano sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana. Britanski angažman u ovom području, putem projekata i politika, pruža podršku našim partnerima kako bi se osigurala sigurnost BiH i regiona.