Ultra Trail du Mont Blanc

Policijska službenica SIPA-e prva žena koja je uspješno završila trku CCC

Policijska službenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u subotu (2.9.2017. godine), uspješno je završila trku CCC dužine 100 kilometara, sa 6100 metara uspona, koja je realizirana u okviru prestižnog takmičenja „Ultra Trail du Mont Blanc“ na stazama planinskog masiva Alpa.

Ovo je jedan od najvećih svjetskih događaja ove vrste, na kojem se takmičilo 7000 trail trkača iz cijelog svijeta. Trasa trke prolazi kroz Francusku, Italiju i Švajcarsku, te se u više navrata penje na 2600 metara nadmorske visine, gdje vremenski uslovi poput jakih vjetrova, magle, snijega i kiše dodatno otežavaju kretanje, zbog čega je broj učesnika koji ne uspiju završiti trku u vremenskom limitu veliki.

Za učešće na ovom prestižnom takmičenju policijska službenica SIPA-e kvalificirala se na osnovu bodova koje je ranije skupila na trail ultramaratonima. 

Policijska službenica SIPA-e prva je žena iz BiH koja je dospjela na listu finišerki ove zahtjevne i prestižne trke, zbog čega je SIPA posebno ponosna, te će i u budućnosti podržavati ovakve i slične poduhvate.