Operativne akcije „Alterego I i II“ – slobode lišeno 13 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (26. 9. 2023. godine), po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjoj Luci, na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizirali operativne akcije „Alterego I i II“ tokom kojih su izvršeni pretresi na 15 lokacija i lišeno slobode 13 osoba.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su u zakonskom roku predate u dalju nadležnost postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Krivotvorenje isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Nedopušteno skladištenje robe“ i „Krijumčarenje“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela „Udruživanje radi vršenja krivičnog djela“, „Falsifikovanje isprave“, „Izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja“, „Davanje mita“, „Primanje mita“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Trgovina uticajem“, propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.