Operativna akcija „SPIS“: slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) su danas (22.5.2018. godine) u okviru operativne akcije kodnog naziva “SPIS” slobode lišili četiri osobe.

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo izvršili pretrese stambenih objekata i službenih prostorija na četiri lokacije na području Sarajeva, kao i pretres vozila koja osumnjičene osobe koriste. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama.

Osumnjičene osobe se terete da su počinile krivična djela, „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. stava (1) KZ F BiH, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stava (1) KZ F BiH u vezi sa članom 32. KZ F BiH, „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381. stava (1) KZ F BiH, „Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“ iz člana 382a. stava (1) KZ F BiH i „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“ iz člana 382. stava (3) u vezi sa stavom (2) KZ F BiH, sve u vezi sa članom 54. i 55. KZ F BiH.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e koja je u toku, pomenute osobe će biti predate Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na dalje postupanje.