Operativna akcija „Sky“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu proveli su 10.3.2020. godine operativnu akciju „Sky“ po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u okviru koje su nakon višemjesečne istrage lišili slobode pripadnike grupe za organizirani kriminal, koji se dovode u vezu sa međunarodnim transportom opojne droge na području Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Poljske i Savezne Republike Njemačke. Navedene osobe se sumnjiče da su počinile krivično djelo „Organizirani kriminal“ propisano članom 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ propisanim članom 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U okviru operativne akcije od organizatora grupe za organizirani kriminal privremeno je oduzeto oko 500.000,00 KM u različitim apoenima, tri skupocjena motorna vozila, različito oružje i municija, kao i dvije novčanice u iznosu od 50 EUR-a. Takođe, oduzeto je i jedno skupocjeno vozilo za koje je utvrđeno da je ukradeno u Saveznoj Republici Njemačkoj, određena količina opojne droge i 43 novčanice u apoenima od 500 EUR-a.

Vještačenjem privremeno oduzetih novčanica 28.07.2020. godine, utvrđeno je da su 43 novčanice u apoenu od 500 EUR-a i dvije novčanice u apoenu od 50 EUR-a krivotvorene.