Operativna akcija „Hirijet “ –lišena slobode jedna osoba

Dana 15. 05. 2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije „Hirijet“, na području Tuzle realizirali su pretrese na dvije lokacije te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem krivičnom postupku.

Jedna je osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.  Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik – osnivač i direktor pravne osobe za međunarodni transport, u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist organizirao grupu za organizirani kriminal s ciljem prelaska više  migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Evropske unije, pri čemu je bio svjestan da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za legalan ulazak u Evropsku uniju.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Takođe, ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC)

Osoba lišena slobode bit će ispitana u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu osobe dlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.