Operativna akcija „Bulevar “ – pretresi na 12 lokacija u Srednjobosanskom kantonu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas (07. 05. 2024. godine) u sklopu operativne akcije „Bulevar“ vrše pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na području Srednjobosanskog kantona na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u toku.

Do ovog momenta slobode je lišeno deset osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem dole navedenog krivičnog djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Pranje novca“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji „Bulevar“ preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru čega će putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika biti izvršene provjere stanja po računima predmetnih osoba, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Takođe, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivičnio djelo.

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu, odnosno dokumentiranja počinjenih krivičnih djela, identificirali nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi sa kojima je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realiziraju u saradnji sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno.