Okončano deminiranje - Iz Save izvađena 424 projektila i četiri podvodne mine težine preko 100 kg

U okviru bilateralne međunarodne policijske saradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine, u periodu od 11.8 do 4.10.2013. godine, u tri faze, realiziran je dio projekta deminiranja dijela korita rijeke Save u Orašju i Odžaku, koji je započet prethodne godine.

Pored Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je nosilac ovog projekta, i Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije R. Češke (Brno), u pripremi i realiziranju projekta učestvovali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snagа BiH, Granična policija BiH, BH MAC, Federalna uprava civilne zaštite, Uprava civilne zaštite Posavskog kantona, Javno preduzeće „Luka Brčko“, MUP Posavskog kantona, Općina Orašje i Općina Odžak, uključujući i Ambasadu R. Češke u Sarajevu, te organi R. Hrvatske (MUP R. Hrvatske, Granična policija R. Hrvatske, Državna uprava za zaštitu i spašavanje R. Hrvatske, Vukovarsko-sremska županija i Brodsko-posavska županija).

U okviru ovogodišnjih aktivnosti deminiranja rijeke Save izvađena su ukupno 424 projektila različitih kalibara, uključujući četiri podvodne mine težine preko 100 kilograma. Navedeni projektili su zaostali iz prethodnog rata i iz Drugog svjetskog rata. Svu izvađenu municiju uništili su pripadnici Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite na vojnom poligonu „Odlučna Barbara“ kod Glamoča i na poligonu „Dusine“ u Orašju, u prisustvu pripadnika SIPA-e i Policije R. Češke.

U okviru realizacije sve tri faze projekta deminiranja rijeke Save, zajedno sa pripadnicima Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije Republike Češke, u pretrazi terena i vađenju NUS-a aktivno su učestvovali i ronioci SIPA-e.

Podsjećamo da su prve aktivnosti na deminiranju korita rijeke Save realizirane u periodu od 3.9. do 12.9. 2012. godine, kada je započet ovaj projekat, a nastavak projekta planira se naredne godine.