Održan prvi radni sastanak direktora SIPA-e i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

U prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine održan je prvi radni sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i novoimenovanog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma.

Na sastanku je dogovoren intenzivan nastavak saradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, terorizma, ratnih zločina i drugih krivičnih djela iz nadležnosti ovih institucija, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

Takođe, istaknuto je da je vrlo bitno da su ove dvije institucije za vrijeme pandemije virusa COVID-19 uspjele organizirati svoje kapacitete te da radne aktivnosti u svim linijama rada nisu ni jednog trenutka prekidane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i SIPA, od početaka međusobne saradnje, nakon utemeljenja početkom 2003. godine, već skoro 18 godina zajedno su u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

Proteklih godina realizirane su istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom razbijeno je više zločinačkih organizacija, koje su svojim kriminalnim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini ali i regionu.

Po nalogu tužioca za ratne zločine locirano je i lišeno slobode više stotina osumnjičenih osoba, kao i osumnjičenih i optuženih koji su se skrivali izvan granica Bosne i Hercegovine, a pružana je asistencija i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je, takođe, važna nadležnost SIPA.

Trenutno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i SIPA rade na više desetina istraga najsloženijih krivičnih djela, te učestvuju u više međunarodnih operacija, u kojima zajedno sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje počinilaca najsloženijih oblika krivičnih djela.