Najava: Civilno-vojna vježba „Združeni odgovor, Sarajevo 2010.“

U srijedu, 15.09.2010. godine, bit će održana civilno-vojna vježba odgovora na teroristički napad i otklanjanje njegovih posljedica „Združeni odgovor,Sarajevo 2010.“ sa početkom u 9:00 sati u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Vježbu organizira Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH, OSCE Misijom za BiH i Komandom NATO-a u BiH.

Terenska vježba sastoji se od dvije scene. Prva scena predstavlja talačku krizu i oslobađanje talaca, a druga napad hemijskim agensom na civile u zatvorenom prostoru i otklanjanje posljedica, a izvest će je pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zavoda za RHB zaštitu, službi zaštite i spašavanja entiteta i Brčko Distrikta, ekipa Crvenog krsta, uz podršku Oružanih snaga BiH i tima RHB zaštite iz susjedne Hrvatske.

Svečana ceremonija zatvaranja vježbe održat će se 16. septembra u 10:00 sati, kada će biti dodijeljeni certifkati o učešću u vježbi i zahvalnice, uz prigodne govore zvaničnika iz Ministarstva odbrane BiH, NATO-a i OSCE-a, a zvanično će vježbu zatvoriti ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Predstavnici medijskih kuća mogu prisustvovati na dan početka vježbe i prilikom svečane ceremonije zatvaranja vježbe, a potrebno je da se akreditiraju do utorka, 14. septembra 2010.godine do 16:00 sati na email adresu: glasnogovornik@msb.gov.ba.

Preporučujemo predstavnicima medijskih kuća da na dan vježbe dođu do 8:30h u kasarnu OS u Rajlovcu, zbog preuzimanja akreditacija i prevoza na mjesto odvijanja vježbe.

Pogledajte galeriju slika