Ministarstvo pravde SAD-a organiziralo obuku u Neumu za pripadnike SIPA-e

U Neumu je od 12. maja do 17. maja 2024. godine održana obuka za policijske službenike u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Prikrivene operacije i rad sa informantima i informatorima”. Na obuci su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a održana je u organizaciji Ministarstva pravde SAD-a.

Prisutnima se obratio zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić i zahvalio Ambasadi SAD-a i ICITAP Programu na organizaciji navedene obuke. Istaknuta je velika važnost obuka i usavršavanja policijskih službenika radi usvajanja znanja i razmjene informacija i iskustva i operativnijeg djelovanja na terenu i učinkovitije borbe protiv svakog oblika kriminala. Zahvaljujući Ambasadi SAD-a, putem ICITAP Programa dosad je organizirano više obuka za pripadnike SIPA-e prilikom čega su učili od najboljih inostranih stručnjaka iz područja sigurnosti i zaštite granice.

Policijske službenike obučavali su stručnjaci iz SAD-a Jim Royer Hawthorne, bivši kapetan Policijske uprave Kalifornije, Enrique Tamayo, bivši službenik Carine SAD i zaštite granica (CBP), Tom Ropel, bivši specijalni agent FBI-ja, Brice Current Durango, šef policije iz policijskog odjela Kolorado.