Dogovoreni pravci i modaliteti buduće saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Švedske Anders Ygeman posjetio SIPA-u

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas (23.2.2016. godine) ministar unutrašnjih poslova Švedske Anders Ygeman sa saradnicima i sastao se sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem. Sastanku je prisustvovao i ambasador Švedske u BiH NJ.E. Fredrik Schiller, te zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević i šef Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organiziranog kriminala Žarko Kalem.

Na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada SIPA-e, njenoj ulozi u sigurnosnom sistemu BiH, kao i o aktuelnim sigurnosnim izazovima u BiH i svijetu, s akcentom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organiziranog kriminala. U tom kontekstu, učesnici sastanka razgovarali su o problematici odlazaka bh. državljana na strana ratišta, realiziranim operativnim akcijama kodnih naziva „Damask“, kao i o predmetima iz oblasti organiziranog kriminala, a posebno neovlaštenog prometa opojnim drogama i oružjem, te o krivičnim djelima korupcije. Naglašena je potreba saradnje svih relevantnih tijela na nacionalnom i međunarodnom nivou i kontinuirane razmjene obavještajnih podataka i informacija, kako bi se zajednički odgovorilo na najsloženije sigurnosne izazove današnjice, s posebnim akcentom na proaktivno djelovanje.

Na sastanku su precizirani modaliteti i pravci buduće saradnje i zaključeno da je dosadašnja saradnja između SIPA-e i relevantnih organa Švedske bila izuzetno uspješna, te da će u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena.

Direktor SIPA-e zahvalio se ministru Ygemanu na posjeti, koja će doprinijeti razvijanju i jačanju partnerskog odnosa između policijskih organa.