Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić posjetio SIPA-u

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum danas je (30.9.2020. godine) sa saradnicima primio u posjetu delegaciju Ministarstva sigurnosti BiH, na čelu sa ministrom Selmom Cikotićem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra Nedeljko Jović, pomoćnik ministra Mate Miletić kao i šefovi kabineta Senahid Godinjak i Boris Ivanović.

Budući da se radi o prvoj zvaničnoj posjeti delegacije Ministarstva sigurnosti BiH, direktor Ćulum je prezentirao nadležnosti i organizacionu strukturu SIPA-e i njenu ulogu u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj migrantskoj krizi u BiH i svim aspektima i prioritetima rada SIPA-e, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma kao najvećeg sigurnosnog izazova današnjice, te svih vidova organiziranog kriminala i korupcije.

Direktor Ćulum je informirao delegaciju Ministarstva sigurnosti BiH da SIPA, u okviru svojih ljudskih resursa i materijalno-tehničkih mogućnosti, pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti državne granice, kako bi se efikasnije izborili sa migrantskom krizom.

Ministar Cikotić je pozdravio prisutne, čestitao direktoru SIPA-e na imenovanju i poželio mu mnogo uspjeha u daljem radu. On je istakao da Ministarstvo sigurnosti BiH stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid podrške, kako bi SIPA odgovorila na najsloženije sigurnosne izazove današnjice.