„Krimolovci“ u septembru: Zaprimljeno 426 poziva i 84 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru 2014. godine registrirali su ukupno 426 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 84 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (18), neovlašteni promet opojnim drogama (14), te ostala krivična djela (21).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 84 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 11 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 86 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a tri izvještaja dostavljena su na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 159 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.