„Krimolovci“ u martu: Zaprimljenо 297 pozivа i 37 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2015. godine registrirali su ukupno 297 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 37 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet oružjem i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 37 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 35 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima osam prekršajnih prijava.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 106 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

SIPA je zaprimila zahvalnicu od Uprave za indirektno oporezivanje BiH za dostavljenu informaciju zaprimljenu putem „Krimolovaca“ u mjesecu februaru, koja je rezultirala pronalaskom i privremenim oduzimanjem određene količine akcizne robe koja je stavljena u promet bez odgovarajuće dokumentacije, te podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.