„Krimolovci“ u junu: Zaprimljeno 417 poziva i 83 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2013. godine registrirali su ukupno 417 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 195 ocijenjeno neozbiljnim.
U navedenom periodu od građana su zaprimljene 83 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja. Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba službenog položaja (12), te ostala krivična djela (25).
Od ukupnog broja korisnih informacija, 83 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.
U izvještajnom periodu pristigle su 64 povratne informacije od nadležnih policijskih organa, na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je jedan izvještaj dostavljen na ocjenu.
Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 139 savjeta građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.