„Krimolovci“ u februaru: Zaprimljena 592 pozivа i 23 korisne informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2016. godine registrirali su 592 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su 64 prijave, od čega 15 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama, privredni kriminal i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 38 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 11 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 28 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu pet izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 158 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.