Konferencija šefova policijskih agencija u Orlandu

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić od 23.10. do 30.10.2010, godine učestvuje na Međunarodnoj konferenciji šefova policijskih agencija, koja se održava u Orlandu, Florida (SAD).

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine tokom konferencije prisustvovat će sastancima, prezentacijama i stručnim radionicama čije se teme, između ostalog, odnose na rukovođenje policijskim operacijama, provođenje posebnih istražnih radnji, vođenje policijskih evidencija i razmjenu informacija, policijsku forenziku, komunikaciju sa medijima, građanima i zajednicom, borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, borbu protiv terorizma, definiranje i provođenje profesionalnih standarda u policiji, kao i druge bitne teme koje su u vezi sa radom policije i tužilaca.

Tokom konferencije, na kojoj učestvuje više stotina policijskih zvaničnika iz cijelog svijeta, planirani su sastanci sa visokim policijskim zvaničnicima, a najavljeno je i obraćanje učesnicima konferencije potpredsjednika SAD-а Džozefa Bajdena (Joseph Biden), kao i ministra pravde SAD-а Erika Holdera (Eric H. Holder).

Takođe, predviđeni su sastanci delegacije iz Bosne i Hercegovine sa predsjednikom IACP-a Majklom Kerolom (Michael Carroll), predstavnicima Federalnog istražnog biroa (FBI), te zvaničnicima projekta ICITAP.

Učestvovanje predstavnika Bosne i Hercegovine na konferenciji organizirao je ICITAP – program Ministarstva pravde SAD-a pri Ambasadi SAD-a u BiH.