Komandant EUFOR-a u BiH posjetio SIPA-u

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac primio je jučer (18.11.2014. godine) u posjetu delegaciju EUFOR-a u BiH, na čelu sa komandantom generalmajorom Dieterom Heideckerom.
Tokom posjete razgovarano je o svim aspektima rada Agencije, njenim nadležnostima, organizacionoj strukturi, modalitetima saradnje sa partnerskim agencijama u BiH i šire, ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH i drugim aktuelnim pitanjima.

Direktor Zubac istakao je da je SIPA važan subjekat međunarodne policijske saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala, kao i značaj saradnje policijskih agencija na svim nivoima u BiH. On je naglasio da SIPA radi punim kapacitetom i da je u svakom trenutku spremna i sposobna da efikasno i profesionalno obavi svaki zadatak.

Na sastanku je također razgovarano o zajedničkim pitanjima koja mogu uticati na stanje sigurnosti u BiH, te je dogovoren nastavak saradnje na svim nivoima kako unutar BiH, tako i na međunarodnom nivou, a sve u cilju očuvanja mira u BiH.

U pratnji direktora Zubca i njegovih najbližih saradnika, delegacija EUFOR-a obišla je službene prostorije sjedišta Agencije i posjetila osnovne organizacione jedinice.Učesnici sastanka dali su i kratak osvrt na razmjenu iskustava iz oblasti taktike specijalnih dejstava Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i britanske jedinice u sastavu EUFOR-a „Light Dragoons“, koja je realizirana u septembru demonstriranjem različitih vježbi i prezentiranjem naoružanja, vozila i druge opreme. Navedenim aktivnostima prisustvovao je i komandant EUFOR-a koji je pohvalio profesionalnost i spremnost Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. 
Ovaj vid saradnje i razmjene iskustava ocijenjen je veoma uspješnim i bit će nastavljen u narednom periodu.

Generalmajor Dieter Heidecker pohvalio je rad SIPA-e i istakao da je SIPA institucija koja je po rezultatima rada najviše zastupljena u medijima, te poželio puno uspjeha u daljem radu i ostvarivanju ciljeva SIPA-e.
 

Više fotografija možete pogledati ovdje.