Održan sastanak sa direktorom Pericom Stanićem i načelnicima organizacionih jedinica

Glavni tužilac Tužilaštva BiH sa najbližim saradnicima posjetio SIPA-u

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) danas je (13.11.2015. godine) posjetio glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i dužnosnici Tužilaštva BiH. Oni su se sastali sa direktorom SIPA-e Pericom Stanićem i načelnicima Kriminalističko-istražnog odjela, Finansijsko-obavještajnog odjela, Sektora za operativnu podršku i Sektora za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu.

Delegaciju Tužilaštva BiH, na čelu sa glavnim tužiocem, činili su šefovi odjela i odsjeka Tužilaštva BiH. Tokom sastanka sa novoimenovanim direktorom SIPA-e Pericom Stanićem, iskazana je obostrana podrška ovih institucija u zajedničkoj misiji za efikasno procesuiranje svih krivičnih djela koja su u njihovoj nadležnosti. Istaknuta je zajednička opredijeljenost za borbu protiv svih vidova kriminala, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH i SIPA svakodnevno operativno sarađuju, a svaki mjesec realizira se više stotina operativnih i istražnih aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, korupcije, pranja novca, finansijskog kriminala i drugih krivičnih djela iz nadležnosti ovih institucija. Ove dvije institucije, u proteklih 12 godina, realiziranim aktivnostima i procesuiranjem stotina osumnjičenih osoba, pokazale su da ulažu velike napore u borbi za vladavinu prava, da su nosioci aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kriminala, čime su stekle povjerenje građana BiH. U kontekstu borbe protiv prekograničnog kriminala, ostvaruje se veoma dobra i dinamična saradnja sa partnerskim agencijama u regionu, Evropi i svijetu.

Učesnici sastanka iskazali su spremnost za dodatno unapređenje saradnje i stav da SIPA i Tužilaštvo BiH treba da djeluju kao jedno tijelo. Dogovoreno je da će se u narednom periodu održati operativni radni sastanci Tužilaštva BiH i SIPA-e u vezi sa aktivnostima pojedinih odjela i odsjeka, te da će se uložiti napori da rezultati u narednoj godini, u smislu borbe protiv svih oblika kriminala, budu još bolji.

Navedene institucije nastavit će intenzivno raditi na stvaranju sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, na putu naše zemlje ka evropskim integracijama.